Domácí sekaná je vynikající recept z mletého masa. Je pouze na Vás, jestli použijete vepřové, hovězí a nebo mix těchto druhů mas. V receptu je použitý mix. Příprava je jednoduchá, stačí smíchat suroviny a dát péct do trouby.
Ingredience:
1 cibule
500 g mleté maso (vepřové, mix)
5 stroužků česneku
menší lžička soli
pepř
1 vejce
1 lžíce strouhanky
2 lžičky majoránky
1 lžíce plnotučné hořčice
PŘÍLOHA: brambory
Postup:
- K mletému masu přidáme 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 1 menší lžičku soli, 5 prolisovaných stroužků česneku, trochu pepře, 1 vejce, 1 lžíci strouhanky, 2 lžičky majoránky, 1 lžíci plnotučné hořčice a vše důkladně promícháme.
- Do pekáče nalijeme sklenici vody, z mletého masa vypracujeme tvarem sekanou kterou potřeme vodou.
- Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu. Sekanou během pečení poléváme výpekem. Popřípadě pokud je ho málo, tak ještě přilijeme trochu vody.
- Mezitím dáme vařit ve vodě osolené brambory s kmínem a vaříme doměkka.
- Pečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme společně s bramborem a kyselou okurkou.
Tipy:
Pokud máte mleté maso málo tučné, můžete na sekanou při pečení dát i kousek másla a nechat ho rozpustit.
Z připravené masové směsi podle tohoto receptu lze udělat nejen sekanou, ale například i karbanátky a osmažit na pánvi.
Video receptuJako přílohu k sekané a bramborům podáváme kyselou okurku, hořčici a jemně nakrájenou cibulku.