Květákovou polévku zná každý. Vyzkoušejte ale vylepšenou variantu květákové polévky s mlékem, zeleninou a sýrem. Uvidíte že chutí polévky budete mile překvapeni.
Ingredience:
1 menší květák
kousek celeru
2 střední mrkve
máslo
1 lžíce hladké mouky
0,5 l mléka
0,75 l vývaru
150 g strouhaného čedaru
pepř
sůl
petržel na ozdobu
Postup:
- 1 menší květák rozdělíme nožem na jednotlivé růžičky. Celer a mrkve nakrájíme na nudličky.
- Na másle osmažíme lžíci mouky. Pak přilijeme mléko a mouku v něm důkladně rozmícháme. Poté přilijeme vývar a polévku přivedeme k varu.
- Do vařící polévky přidáme nakrájenou zeleninu, trochu pepře a vaříme zeleninu doměkka.
- Nakonec přidáme nahrubo nastrouhaný sýr a polévku vaříme ještě 2 minuty aby se sýr rozpustil. Popřípadě polévku dosolíme podle chuti.
Tipy:
Při vaření polévky raději šetříme solí, protože sýr může být hodně slaný a podle toho se projeví i výsledná chuť polévky.
Čím aromatičtější sýr použijeme, tím výraznější bude mít polévka chuť.
Video receptuPolévku podáváme jen tak, nebo například s česnekovým toustíkem.