Květáková polévka s mrkví a sýrem recept

Květáková polévka s mrkví a sýrem



Květákovou polévku zná každý. Vyzkoušejte ale vylepšenou variantu květákové polévky s mlékem, zeleninou a sýrem. Uvidíte že chutí polévky budete mile překvapeni.

Ingredience:

  • 1 menší květák

  • kousek celeru

  • 2 střední mrkve

  • máslo

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 0,5 l mléka

  • 0,75 l vývaru

  • 150 g strouhaného čedaru

  • pepř

  • sůl

  • petržel na ozdobu

Postup:

  • 1 menší květák rozdělíme nožem na jednotlivé růžičky. Celer a mrkve nakrájíme na nudličky.Zelenina na květákovou polévku
  • Na másle osmažíme lžíci mouky. Pak přilijeme mléko a mouku v něm důkladně rozmícháme. Poté přilijeme vývar a polévku přivedeme k varu.Bešamelová omáčka recept
  • Do vařící polévky přidáme nakrájenou zeleninu, trochu pepře a vaříme zeleninu doměkka.Mléková polévka se zeleninou
  • Nakonec přidáme nahrubo nastrouhaný sýr a polévku vaříme ještě 2 minuty aby se sýr rozpustil. Popřípadě polévku dosolíme podle chuti.Sýrová polévka se zeleninou recept

Tipy:

Při vaření polévky raději šetříme solí, protože sýr může být hodně slaný a podle toho se projeví i výsledná chuť polévky.

Čím aromatičtější sýr použijeme, tím výraznější bude mít polévka chuť.

Polévku podáváme jen tak, nebo například s česnekovým toustíkem.