Pečené vepřové koleno recept

Pečené vepřové koleno recept



Skvělý recept na pečené vepřové koleno který si zamilujete. Koleno se nejdříve uvaří ve vodě a potom upeče v troubě s marinádou. Recept trvá sice delší dobu než se maso uvaří a upeče, ale určitě se vyplatí si na takovou dobrotu počkat.

Ingredience:

  • vepřové koleno

  • 2 bobkové listy

  • 6 kuliček nového koření

  • 10 kuliček celého pepře

  • 1 lžičku soli

  • 1 cibule

  • MARINÁDA:
  • 200 ml černého piva

  • 1/2 lžíce tymiánu

  • 1 lžíce sušeného česneku

  • 1/2 lžíce grilovacího koření

  • 1/2 lžíce uzené papriky

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 1/2 lžíce worcesterské omáčky

  • 1 lžíce pálivého kečupu

  • 1 lžíci medu

Postup:

  • Vepřové koleno dáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 1 rozkrojenou cibuli, 1 lžičku soli a zalijeme vodou aby bylo koleno potopené. Vaříme pod poklicí na mírném varu podle velikosti kolena doměkka což trvá 2 až 3 hodiny. Musí být pořád potopené. Vaření vepřového kolena
  • Na marinádu smícháme 200 ml černého piva, 1/2 lžíce tymiánu, 1 lžíci sušeného česneku, 1/2 lžíce grilovacího koření, 1/2 lžíce uzené papriky, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíci pálivého kečupu, 1 lžící medu a 1/2 lžičky soli.
  • Koleno přendáme do pekáčku a nařízneme kůži do kříže. Přelijeme marinádou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu a během pečení několikrát poléváme marinádou z pekáčku.
    Marináda na vepřové koleno
  • Jako příloha k pečenému kolenu je hořčice, strouhaný křen, kyselé okurky a chleba.Pečené koleno s chlebem

Tipy:

Někdo místo jednoho velkého kolena koupí raději dvě malé a ty se pak připravují kratší dobu.

Na pečené vepřové koleno můžete použít nejrůznější oblíbené bylinky a koření.

Pečené vepřové koleno lze také podávat například s kysaným zelím a knedlíkem.