
Skvělý recept na pečené vepřové koleno který si zamilujete. Koleno se nejdříve uvaří ve vodě a potom upeče v troubě s marinádou. Recept trvá sice delší dobu než se maso uvaří a upeče, ale určitě se vyplatí si na takovou dobrotu počkat.
Ingredience:
vepřové koleno
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
1 lžičku soli
1 cibule
- MARINÁDA:
200 ml černého piva
1/2 lžíce tymiánu
1 lžíce sušeného česneku
1/2 lžíce grilovacího koření
1/2 lžíce uzené papriky
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce pálivého kečupu
1 lžíci medu
Postup:
- Vepřové koleno dáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 1 rozkrojenou cibuli, 1 lžičku soli a zalijeme vodou aby bylo koleno potopené. Vaříme pod poklicí na mírném varu podle velikosti kolena doměkka což trvá 2 až 3 hodiny. Musí být pořád potopené.
- Na marinádu smícháme 200 ml černého piva, 1/2 lžíce tymiánu, 1 lžíci sušeného česneku, 1/2 lžíce grilovacího koření, 1/2 lžíce uzené papriky, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíci pálivého kečupu, 1 lžící medu a 1/2 lžičky soli.
- Vařené koleno přendáme do pekáčku a nařízneme kůži do kříže. Přelijeme marinádou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu a během pečení několikrát poléváme marinádou z pekáčku.
- Jako příloha k pečenému kolenu je hořčice, strouhaný křen, kyselé okurky a chleba.
Tipy:
Někdo místo jednoho velkého kolena koupí raději dvě malé a ty se pak připravují kratší dobu.
Na pečené vepřové koleno můžete použít nejrůznější oblíbené bylinky a koření.
Video receptuPečené vepřové koleno lze také podávat například s kysaným zelím a knedlíkem.