Klasická čočková polévka – tradiční a sytá

čočková polévka
čočková polévka


Klasická čočková polévka, co zahřeje tělo i duši! Zdravá, levná a neuvěřitelně chutná. Prozradím vám tajemství dokonalé jíšky a té pravé babičkovské chuti. Pojďte vařit se mnou!

Čočková polévka je jednou z nejoblíbenějších a nejzdravějších polévek v české kuchyni. Je to syté, výživné a levné jídlo, které zahřeje na těle i na duši. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály, takže je ideální pro vegetariány i pro ty, kdo chtějí jíst zdravěji. Tato klasická verze se vaří s jíškou, která polévku zahustí, s mrkví pro sladkost a s majoránkou a česnekem pro výraznou chuť. Je to polévka, která voní domovem a připomíná kuchyni našich babiček.

Proč si zamilujete čočkovou polévku

Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to zdravé a výživné jídlo plné bílkovin. Za druhé, je to levná a dostupná polévka. Za třetí, je to syté jídlo, které zasytí na celý den. A konečně, je to tradiční česká klasika.

Co budete potřebovat – suroviny

Ingredience:

  • olej

  • 1 cibule

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 1,8 l vývaru nebo vody

  • 500 g čočky

  • 150 g mrkve

  • 2 bobkové listy

  • 4 kuličky nového koření

  • mletý černý pepř

  • 4 stroužky česneku

  • sůl

  • 100 ml mléka

  • 2 lžičky majoránky

Výběr správných surovin

Čočka: Zelená nebo hnědá čočka je nejlepší volbou pro tuto polévku. Namočte ji podle návodu na obalu (obvykle přes noc), aby se zkrátila doba vaření. Mrkev: Nastrouhaná mrkev dodá polévce přirozenou sladkost a barvu. Majoránka: Majoránka je klasickým kořením k čočce a dodá polévce nezaměnitelnou chuť. Mléko: Trocha mléka zjemní polévku a dodá jí krémovost.

Postup přípravy krok za krokem

Postup:

  • Nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji.Smažená cibule
  • Přidáme 3 lžíce hladké mouky a smažíme za stálého míchání 1 minutu jíšku.Jíška s cibulí
  • Poté přelijeme 1,8 l vývaru nebo vody, přidáme 500 g předem namočené a scezené čočky, 150 g nahrubo nastrouhané mrkve, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, mletý černý pepř a vaříme čočku do měkka.Polévka s čočkou
  • Když je čočka měkká, tak přidáme 4 prolisované stroužky česneku, podle chuti sůl, 100 ml mléka, 2 lžičky majoránky a vaříme ještě 3 minuty.Čočková polévka

Užitečné tipy a triky

Tipy:

Čočkovou polévku podáváme jen tak, nebo s čerstvým pečivem, například s rohlíkem.

Vyzkoušejte také recept na čočkový salát se šunkou.

Kromě zelené a hnědé čočky existuje také červená čočka, která se nemusí předem namáčet.

Klíčové momenty přípravy

Jíška: Jíška z mouky a oleje zahustí polévku a dodá jí krémovou konzistenci. Smažte ji, dokud nezezlátne a neztratí syrovou chuť. Solení: Čočku solte až na konec vaření, jinak by se vařila déle a mohla by zůstat tvrdá. Majoránka: Majoránku přidejte až na závěr, aby si zachovala svou intenzivní chuť.

Varianty a vylepšení

  • S uzeninou: Přidejte nakrájené uzené maso nebo klobásu pro masitější verzi.
  • S octem: Zakápněte polévku octem pro pikantní chuť.
  • S bramborami: Přidejte nakrájené brambory pro ještě sytnější polévku.

Video receptu

Video receptu

Závěrečné shrnutí

Klasická čočková polévka je zdravým, sytým a chutným jídlem, které si zamiluje celá rodina. Je to tradiční česká klasika, která nikdy nezklame. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kousek domova na talíři!



1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.