Jestli máte rádi čerstvé fazolové lusky, tak vyzkoušejte polévku z fazolek se smetanou a koprem, kterou při servírování dozdobíme ještě uvařeným vejcem.
Ingredience:
450 g fazolových lusků
máslo 1 lžíce
1 lžíce hladké mouky
750 ml vývaru
pepř
2 lžíce krájeného kopru
250 g smetany ke šlehání
sůl
2 lžíce cukr krystal
2 lžíce octa (klasický 8%)
vařené vejce
Postup:
- Omyté a očištěné fazolové lusky překrájíme na menší kousky.
- V hrnci na rozpuštěném másle 1 minutu osmažíme lžíci hladké mouky, tak zvanou světlou jíšku.
- Poté ihned zalijeme vývarem, přidáme nakrájené fazolky, opepříme a přivedeme k varu. Fazolky vaříme doměkka.
- Když jsou fazolky měkké, tak přidáme 2 lžíce nakrájeného kopru, smetanu ke šlehání, 2 lžíce cukru krystal, 2 lžíce octa, popřípadě polévku dosolíme a vaříme ještě 3 minuty. Poté ihned podáváme s vařeným vejcem.
Tipy:
Množství cukru a octa je v receptu pouze přibližné, protože každý má rád polévku jinak kyselou a sladkou.
Vejce natvrdo vaříme přesně 10 minut.
Video receptuPokud při vaření vajec přidáme do vody trošku soli nebo octa, skořápka nepraskne.