Domácí křížaly je ideální způsob jak zpracovat přebytečné množství jablek ze zahrádky. Navíc jsou také velice zdravé a děti je moc milují. Vyzkoušejte tento způsob uchování jablek který neobsahuje žádné konzervační látky.
Postup:
- Umytá jablka rozkrojená napůl zbavíme jadřinců.
- Poté jablka nakrájíme na plátky silné cca 3 mm.
- K jablkům přidáme 2 lžíce citronové šťávy a zalijeme je vodou aby byly ponořené a necháme 20 minut.
- Poté jablka osušíme kuchyňskou utěrkou aby byla suchá a rozprostřeme je na plechy s pečícím papírem. Jablka sušíme v pootevřené troubě na 60 stupňů 2 hodiny.
- Poté jablka otočíme a sušíme další cca 2 hodiny, dokud nebudou při ohýbání praskat.
- Po usušení necháme jablka vychladnout a poté je přendáme do uzavíratelných sklenic.
Tipy:
Jablka nakládáme do citronové šťávy kvůli tomu, že citrón zabrání zčernání jablek.
Troubu je nutné nechat při sušení jablek trochu pootevřenou, aby mohla unikat pára.
Usušené křížaly musíme skladovat vždy v suchu, protože jinak navlhnou a zplesniví.
Video receptuVýsledná chuť křížal závisí na chuti jablek. Z kyselých jablek budou vždycky pouze kyselé křížaly. Na sladké křížaly musíme vybrat sladkou odrůdu jablek.