Domácí křížaly v troubě recept



Domácí křížaly je ideální způsob jak zpracovat přebytečné množství jablek ze zahrádky. Navíc jsou také velice zdravé a děti je moc milují. Vyzkoušejte tento způsob uchování jablek který neobsahuje žádné konzervační látky.

Přehrát videorecept domácí křížaly v troubě

Ingredience:

  • 3 jablka

  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  • Umytá jablka rozkrojená napůl zbavíme jadřinců.Zpracování jablek
  • Poté jablka nakrájíme na plátky silné cca 3 mm.Krájení jablek na plátky
  • K jablkům přidáme 2 lžíce citronové šťávy a zalijeme je vodou aby byly ponořené a necháme 20 minut.Marinovaná jablka recept
  • Poté jablka osušíme kuchyňskou utěrkou aby byla suchá a rozprostřeme je na plechy s pečícím papírem. Jablka sušíme v pootevřené troubě na 60 stupňů 2 hodiny.Domácí křížaly recept
  • Poté jablka otočíme a sušíme další cca 2 hodiny, dokud nebudou při ohýbání praskat.Sušená jablka v troubě
  • Po usušení necháme jablka vychladnout a poté je přendáme do uzavíratelných sklenic.Sušená jablka do sklenic

Tipy:

Jablka nakládáme do citronové šťávy kvůli tomu, že citrón zabrání zčernání jablek.

Troubu je nutné nechat při sušení jablek trochu pootevřenou, aby mohla unikat pára.

Usušené křížaly musíme skladovat vždy v suchu, protože jinak navlhnou a zplesniví.

Výsledná chuť křížal závisí na chuti jablek. Z kyselých jablek budou vždycky pouze kyselé křížaly. Na sladké křížaly musíme vybrat sladkou odrůdu jablek.

Přehrát recept jako video:
video