Bramborové noky s nivou a slaninou recept

Bramborové noky s nivou a slaninou recept



Bramborové noky jsou nejen ideální příloha k hlavnímu jídlu, ale lze je podávat se smetanovou omáčkou s nivou i jako samostatný pokrm. Pokud to doplníme ještě o smaženou anglickou slaninu s cibulkou, tak toto jídlo nemá chybu.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 150 g anglické slaniny vcelku

  • olej

  • NOKY:
  • 600 g vařených brambor

  • 250 g hrubé mouky

  • 2 vejce

  • sůl

  • OMÁČKA:
  • 100 g nivy

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu

Postup:

  • Nakrájíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku nadrobno a anglickou slaninu vcelku na kostičky.Noky s anglickou slaninou a cibulí recept
  • Cibuli zesklovatíme na oleji.Restovaná přílohová cibule recept
  • Přidáme anglickou slaninu a česnek a ještě chvíli restujeme. Hotovo.Anglická slanina s cibulí recept
  • NOKY:
    Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle.Strouhané brambory recept
  • K nastrouhaným bramborům přidáme 1 lžičku soli, 2 vejce, 250 g hrubé mouky a vypracujeme těsto.Těsto na noky jednoduchý recept
  • Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 4 kusy a každý kus vyválíme na váleček cca 2 cm tlustý.Těsto na noky postup
  • Válečky nakrájíme na jednotlivé noky.Bramborové noky recept
  • Noky vhazujeme do vařící vody a vaříme 3 až 5 minut. Hotové noky vyplavou.Vařené bramborové noky recept
  • OMÁČKA:
    Na hrubém struhadle nastrouháme 100 g nivy.Nivová omáčka z nivy recept
  • Do hrnce dáme 250 ml smetany ke šlehání, přidáme nastrouhanou nivu, 1/2 lžičky tymiánu, přivedeme k varu a pozvolna vaříme 10 minut. Vařením omáčka zhoustne.Sýrová omáčka na noky recept
  • Na talíř dáme noky, polijeme smetanovou omáčkou s nivou a posypeme osmaženou slaninou s cibulkou. Vše posypeme nakrájenou petrželkou.Bramborové noky se sýrovou omáčkou a slaninou recept

Tipy:

Místo nivy můžeme použít i jiný výrazný a aromatický sýr, jako je například parmazán.

Pokud jsou brambory hodně vodnaté, tak může být těsto na noky řídké, a v tom případě musíme přidat více mouky.

S bramborovým těstem pracujeme rychle, protože jinak začne ztrácet konzistenci.