Velký klasický mazanec zná každý. Vyzkoušejte novinku v podobě malých velikonočních šlehačkových minimazanců. Mnohem snadněji se jí a chutnají opravdu velice dobře. Uvidíte, že tyto malé mazance nebudete péct naposledy.
KVÁSEK:
120 g vlažné smetany ke šlehání 33%
1/2 lžičky cukru krystal
20 g droždí (1/2 kostky)
1/2 lžičky hladké mouky
- TĚSTO:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
80 g cukr krystal
1 sáček vanilkový cukr (20g)
1/2 lžičky soli
70 g rozpuštěného másla
1 vejce + 1 vejce na potření
rozinky 50 g
plátky mandlí
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 120 g vlažné smetany ke šlehání 33%, 1/2 lžičky cukru krystal, 20 g droždí (půl kostky). Rozmíchanou směs poprášíme moukou a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky soli, přidáme kvásek, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 50 g rozinek a vypracujeme těsto které necháme v teple pod utěrkou 45 minut kynout.
- Poté vál pomoučíme moukou a nakynuté těsto rozdělíme na 8 kusů. Z každého kusu vytvarujeme malý bochánek.
- Bochánky přendáme na pečící papír a necháme v teple pod utěrkou ještě 15 minut kynout.
- Pak bochánky potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 19 minut.
Tipy:
Žádná ze surovin se nesmí do těsta přidat studená, protože by těsto nevykynulo.
Rozinky můžeme před přidáním do těsta namočit do rumu. Poté je přidáváme do těsta po scezení.
Pokud přijdeme na pomazání k vejci i 1 lžíci mléka, budou mít mazance krásně lesklý povrch.
Video receptuDoba pečení v receptu je pouze přibližná, protože každá trouba peče jinak.