Recept na lahodnou vánoční pečenou šunku provoněnou nejen kořením a medem. Šunka se peče v celku společně s pomeranči a aromatickým hřebíčkem.
Ingredience:
šťáva ze 3 pomerančů
90 g medu
2 lžíce oleje
1 lžička sušeného česneku
1 lžíce sladké chilli omáčky
2 kg šunky od kosti s kůží
koření hřebíček
1 pomeranč nakrájený na kolečka
kousek másla
PŘÍLOHA: bramborové pyré
Postup:
- Smícháme šťávu ze 3 menších pomerančů, 90 g medu, 2 lžíce oleje, 1 lžičku sušeného česneku, 1 lžíci sladké chilli omáčky. Vše důkladně promícháme.
- Kůži šunky nařízneme nožem do mřížky. Stačí 0,5 cm do hloubky.
- Do zářezů na šunce zapícháme hřebíčky.
- Jeden pomeranč nakrájíme na kolečka.
- Šunku dáme do pekáčku, okolo přidáme nakrájený pomeranč, 3 kousky másla a zalijeme připravenou směsí.
- Šunku pečeme na 150 stupňů Celsia asi 90 minut. Během pečení šunku poléváme.
Tipy:
Pečenou šunku podáváme například s bramborovým pyré.
Doba pečení je pouze přibližná, protože záleží na výšce šunky.
Video receptuMísto čerstvé pomerančové šťávy můžeme použít pomerančový džus.