Vyzkoušejte recept na ostrokyselou asijskou polévku, která chutná jako z vietnamského bistra. Polévka má být nakyslé chuti a zároveň i trochu pálit. Už na ni nemusíte do restaurace a můžete si ji uvařit doma.
Ingredience:
Jidášovo ucho
houby shiitake
340 g kuřecích prsou
165 g mrkve
10 g zázvoru
1 stroužek česneku
60 g bambusových výhonků
1 lahůdková cibulka
olej
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
pepř
4 lžíce sójové omáčky
2 lžičky rajčatového protlaku
1 lžíce sladké chilli omáčky
1/2 lžičky pálivé papriky
1,25 litru vody
1 vejce
3 vrchovaté lžičky bramborového/kukuřičného škrobu
3 lžíce octa (8%)
sůl
koriandr
Postup:
- Jidášovo ucho a čínskou houbu shiitake namočíme na 30 minut do vlažné vody.
- Kuřecí prsa nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm.
- Nakrájíme mrkve, zázvor, stroužek česneku, lahůdkovou cibulku a předem namočené houby. Nakládané bambusové výhonky překrájíme na menší kousky.
- Vše společně pár minut orestujeme v hrnci na oleji.
- Přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, mletý pepř, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 lžíci sladké chilli omáčky, 1/2 lžičky pálivé papriky a pozvolna restujeme už jen 1 minutu.
- Poté přilijeme 1,25 l vody, polévku přivedeme k varu a vaříme pod poklicí 30 minut.
- Mezitím vidličkou rozkvedláme 1 vejce.
- A v trošce vody rozmícháme 3 – 4 vrchovaté lžičky škrobu.
- Nakonec přidáme do polévky 3 lžíce octa, rozkvedlané vejce, bramborový škrob s vodou a vaříme ještě 2 minuty. Popřípadě polévku podle chuti dosolíme. Při servírování polévku posypeme nakrájeným koriandrem.
Tipy:
Milovníci pálivých jídel můžou do polévky nakrájet čerstvou chilli papričku.
Kdo má rád polévku o hodně hustší konzistence, tak si přidá škrobu o něco více.
Video receptuPoměr octa je v receptu pouze přibližný, protože každý má rád polévku jinak kyselou.