Recept na klasické francouzské brambory, které jsou navíc ještě doplněné o smetanu a vajíčko. Věřte tomu že ta úžasná chuť vás dostane. Určitě je nebudete vařit naposledy.
Ingredience:
1 kg brambor
2 cibule
300 g uzené maso (krkovice, plec…)
3 stroužky česneku
olej
sůl
kmín celý
pepř
2 vejce
200 ml smetany na vaření
Postup:
- Nakrájíme brambory na plátky cca 5 mm tlusté, cibule na proužky, uzené maso na kostičky a česneky nadrobno.
- Pekáč do trouby vymažeme olejem, rozprostřeme polovinu brambor, osolíme, přidáme polovinu cibule, posypeme kmínem, přidáme polovinu uzeného masa, česnek, opepříme a jemně zakápneme olejem. Stejně pokračujeme i s druhou vrstvou.
- Nejdříve pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35 minut.
- Mezitím důkladně rozmícháme 2 vejce, trochu soli a 200 ml smetany na vaření.
- Po prvních 35 minutách pečení směs smetany a vajec nalijeme na brambory a pečeme ještě dalších 35 minut.
- Poté ihned ještě zatepla podáváme. Brambory můžeme posypat nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Tipy:
Některé uzené maso je hodně slané. V takovém případě brambory solíme méně.
Brambory se za dobu pečení krásně propečou a není zapotřebí je předem předvařit.
Video receptuV receptu samozřejmě můžeme přidat i další koření nebo bylinky jako například sušený tymián nebo mletou sladkou papriku.