
Dýňové zelí je velice oblíbené a pokud k tomu přidáme ještě lahodné vepřové plátky a vařené brambory, tak máme dokonalý kompletní oběd.
Ingredience:
brambory
sůl
- DÝŇOVÉ ZELÍ:
700 g dýně hokaido
1 cibule
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
3/4 lžičky soli
4 – 5 lžic octa 8%
3 lžíce cukru krupice
mletý černý pepř
- VEPŘOVÉ PLÁTKY:
5 plátků vepřové pečeně
sůl
mletý černý pepř
mletý kmín
olej
1 lžíce sójové omáčky
kousek másla
oblíbený dip
Postup:
- Oškrábané nakrájené brambory osolíme a uvaříme ve vodě do měkka.
- Vepřové maso naklepeme paličkou.
- Maso osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem.
- Maso nařízneme po okrajích aby se při smažení nekroutilo.
- Maso osmažíme z obou stran na oleji.
- Poté přidáme lžíci sójové omáčky, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí do měkka cca 20 minut.
- Nakonec přidáme kousky másla které necháme rozpustit a můžeme podávat.
DÝŇOVÉ ZELÍ:
- 700 g dýně hokaido nastrouháme na hrubém struhadle. Dýně hokaido stačí pouze očistit a nemusí se loupat. Semínka zevnitř samozřejmě odstraníme.
- Nakrájíme 1 cibuli.
- Cibuli osmažíme na oleji.
- Poté přidáme k cibuli nastrouhanou dýni, 1/2 lžičky drceného kmínu, 3/4 lžičky soli, 3 lžíce cukru krupice, 4 – 5 lžic octa 8%, mletý černý pepř a vše důkladně promícháme. Dýní dusíme pod poklicí za občasného míchání do měkka cca 15 minut. Během dušení můžeme přidat i trochu vody.
Tipy:
Dýně Hokaido má tu výhodu že se nemusí loupat.
Dýňové zelí podáváme nejen k masovým pokrmům místo klasického přílohového zelí.
Video receptuPokud je dýně hokaido málo šťavnatá, tak je dobré při dušení přidat pár lžic vody.