Rady a tipy do kuchyně

🍳 100 Kuchyňských triků a tipů pro každého kuchaře

Osvědčené rady, které vám usnadní vaření a pečení | Ověřené postupy z české kuchyně

1. 🥚 Dokonalé šlehání sněhu

Přidejte špetku soli nebo pár kapek citronové šťávy. Vejce musí být pokojové teploty a miska dokonale suchá a odmaštěná.

2. 🎂 Aby bábovka nepopraskala

Vyndejte bábovku z trouby a nechte 5 minut v formě. Pak zakryjte utěrkou a pomalu vyklepejte. Nikdy nelijte studenou polevu na horkou bábovku.

3. 🥞 Nadýchané palačinky

Těsto nechte odpočinout 30 minut. Přidejte lžičku kypřicího prášku nebo trochu perlivé vody. Nešlehejte těsto příliš dlouho.

4. 🍅 Jak dostat kečup z láhve

Zastrčte do láhve brčko až ke dnu. Vzduch se dostane dovnitř a kečup vyteče snadněji. Nebo klepněte na číslo 57 na láhvi Heinz.

5. 🌰 Krásně nasekané ořechy

Ořechy dejte do sáčku a přejeďte válečkem. Nebo je namočte na 10 minut do vody – budou se sekat rovnoměrněji a nebudou létat.

6. 🍖 Křehké polévkové maso

Maso vložte do vroucí vody, ne studené. Přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy. Vařte na mírném ohni, nikdy nevar příliš prudce.

7. 🧅 Krájení cibule bez slz

Cibuli před krájením dejte na 15 minut do mrazáku nebo ji krájejte pod tekoucí vodou. Pomůže i žvýkání žvýkačky při krájení.

8. 🍚 Rýže jako od Asiata

Rýži před vařením důkladně proplachujte studenou vodou, dokud nebude voda čirá. Poměr je 1:1,5 (rýže:voda). Po uvaření nechte 10 minut odpočinout.

9. 🥔 Brambory rychleji uvařené

Přidejte do vody lžíci másla – brambory se uvaří o 5 minut rychleji. Nebo je napíchejte vidličkou před vařením.

10. 🧈 Měkké máslo za minutu

Nastrouhjte studené máslo na struhadle nebo ho nakrájejte na tenké plátky. Změkne za 2-3 minuty. Nebo přikryjte sklenicí s teplou vodou.

11. 🍋 Více šťávy z citrusů

Citron nebo pomeranč před lisováním zahřejte 15 sekund v mikrovlnce nebo ho válíte dlaní po stole. Získáte až o 50% více šťávy.

12. 🥗 Křupavý salát déle

Omytý salát zabalte do papírové utěrky a dejte do uzavřené nádoby v lednici. Vydrží čerstvý až týden. Nikdy neskladujte salát s ovocem.

13. 🍝 Těstoviny al dente

Vařte v hodně slané vodě (1 lžíce soli na litr). Ochutnávejte 2 minuty před koncem doby na obalu. Těstoviny by měly mít lehký odpor při kousnutí.

14. 🍞 Čerstvý chléb i druhý den

Zabalte chléb do lněné utěrky nebo ho skladujte v papírovém sáčku. Nikdy ne v igelitu! Tvrdý chléb osvěžíte postříkáním vodou a zahřátím v troubě.

15. 🧄 Česnekový zápach z rukou pryč

Ruce si omyjte pod tekoucí vodou a třete je o nerezový dřez nebo příbor. Nerez neutralizuje česnekové sloučeniny. Pomůže i citrónová šťáva.

16. 🥓 Křupavá slanina bez špíny

Slaninu rozložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 200°C 15-20 minut. Bude dokonale křupavá a bez postříkané kuchyně.

17. 🍳 Vejce napečeno bez připálení

Do pánve přidejte lžíci vody těsně před tím, než je vejce hotové. Zakryjte pokličkou na 30 sekund – bílek bude dokonale propečený.

18. 🧁 Cupcakes se stejnou výškou

Formy plňte těstem vždy do stejné výšky (2/3 formy). Použijte odměrku na zmrzlinu nebo lžíci na porce. Všechny vyrostou stejně.

19. 🍌 Zralé banány za 40 minut

Dejte zelené banány na plech a pečte na 150°C 30-40 minut, dokud nezčernají. Budou dokonale zralé na banánový chlebíček.

20. 🥛 Mléko se nepřipalovalo

Dno hrnce si vypláchnete studenou vodou před nalitím mléka. Nebo položte na dno obrácenou lžíci – mléko se nebude chytat.

21. 🍅 Rajčata oloupat snadno

Rajčata nakřížujte, ponoříte na 30 sekund do vroucí vody a pak do ledové. Slupka se sloupne sama. Funguje i u broskví.

22. 🍪 Měkké sušenky

Do dózy se sušenkami přidejte kousek čerstvého chleba nebo jablka. Sušenky zůstanou měkké. Vyměňujte chléb každé 2-3 dny.

23. 🥩 Šťavnatý steak

Maso nechte před smažením 30 minut temperovat na pokojové teplotě. Po usmažení nechte 5 minut odpočinout pod alobalem – šťávy se rozloží rovnoměrně.

24. 🧀 Sýr se nelepí na struhadle

Struhadlo postříkejte olejem v spreji nebo ho potřete papírovou utěrkou s olejem. Sýr bude klouzat a neslepí se v otvorech.

25. 🍯 Med se nekrystalizuje

Zkrystalizovaný med dejte do misky s teplou (ne horkou!) vodou nebo na 30 sekund do mikrovlnky bez víčka. Znovu bude tekutý.

26. 🥒 Okurky déle čerstvé

Zabalte okurky do papírové utěrky a dejte do perforovaného sáčku v lednici. Vydrží svěží až 2 týdny. Nikdy je neskladujte s rajčaty.

27. 🍰 Dort se lépe krájí

Nůž namočte do horké vody, otřete a krájejte. Po každém řezu nůž opláchněte a otřete. Řezy budou dokonale čisté.

28. 🌶️ Zmírnit pálivost chilli

Pálí vám v ústech? Nepijte vodu! Pomůže mléko, jogurt, chléb nebo rýže. Mléčné tuky neutralizují kapsaicin, který způsobuje pálení.

29. 🥖 Křupavá kůrka na pečivu

Dejte do trouby misku s vodou při pečení chleba. Pára vytvoří krásnou křupavou kůrku. Nebo postříkejte bochník vodou před pečením.

30. 🍮 Krém bez hrudek

Puding nebo krém stále míchejte metličkou při vaření. Pokud se přece jen udělají hrudky, prohněte směs přes síto nebo rozmixujte tyčovým mixérem.

31. 🥕 Mrkev déle čerstvá

Odstraňte natě hned po nákupu – vysávají vláhu. Mrkev skladujte ve vodě v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží křupavá i měsíc.

32. 🍔 Burgery bez sesednutí

Udělejte prstem důlek uprostřed masa před grilováním. Při smažení se maso rozšíří do stran a zůstane rovné, ne vypouklé.

33. 🥚 Čerstvost vajec poznat

Dejte vejce do sklenice s vodou. Čerstvé klesne na dno, starší plave. Pokud stojí kolmo, je na hranici použitelnosti. Plující vejce vyhoďte.

34. 🍓 Jahody déle svěží

Namočte jahody na 5 minut ve směsi 1:10 octa a vody, pak opláchněte a osušte. Zničí to plísňové spóry a jahody vydrží i týden.

35. 🧂 Přesolené jídlo zachránit

Do polévky přidejte nakrájené brambory – vstřebají sůl. Nebo přidejte lžíci cukru a citronové šťávy – vyvážíte chuť. Pomůže i smetana.

36. 🥐 Croissanty jako z pekárny

Nakoupené croissanty postříkejte vodou a dejte na 5 minut do trouby na 180°C. Budou křupavé a voňavé jako čerstvé.

37. 🍕 Pizza s křupavým spodkem

Předehřejte plech v troubě na maximum. Pizzu položte na horký plech – spodek bude dokonale křupavý. Nebo pečte na kameni.

38. 🥬 Zvadlý salát oživit

Ponořte zvadlý salát do misky s ledovou vodou na 15-30 minut. Listy opět nabydou turgoru a budou křupavé. Funguje i u bylinek.

39. 🍗 Marinované maso šťavnatější

Marinujte maso v kyselém prostředí (jogurt, citron, víno) minimálně 2 hodiny. Kyselina rozloží vlákna a maso bude křehčí.

40. 🍪 Sušenky nepřipalují

Plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Pokud nemáte, posypte plech moukou. Sušenky se nepřipálí a snadno se sundají.

41. 🥄 Med se nelije na stůl

Lžíci s medem otáčejte při vyndávání ze sklenice – med se natočí na lžíci a nesteče. Nebo použijte speciální medovou naběračku.

42. 🌽 Kukuřice bez vláken

Po uvaření kukuřice ji přeřízněte na polovinu a zmáčkněte zespodu. Kukuřice vyjede bez jediného vlásku. Nebo použijte kartáček na nádobí.

43. 🥞 Těsto na lívance bez hrudek

Tekutinu přidávejte postupně k mouce, ne naopak. Míchejte metličkou od středu ke krajům. Nebo vše smíchejte v šejkru či uzavřené láhvi.

44. 🍎 Jablka nehnědnou

Nakrájená jablka postříkejte citronovou šťávou nebo je namočte do slané vody (lžička soli na litr). Zůstanou bílá i po hodinách.

45. 🧅 Karamelizovaná cibule rychle

Přidejte k cibuli špetku sody a lžičku cukru. Karamelizace bude hotová za 10 minut místo 40. Cibule bude sladká a zlatavá.

46. 🍰 Korpus dortu rovný

Formu vyložte pečicím papírem po stranách i na dně. Kolem formy omotejte mokrý ručník upevněný špendlíky – korpus vyroste rovnoměrně.

47. 🥓 Slanina bez smrštění

Slaninu dejte do studené pánve a teprve pak zapněte plamen. Postupné zahřívání zabrání smrštění. Nebo ji před smažením namočte do vody.

48. 🍵 Čaj bez hořkosti

Zelený čaj louhujte vodou max. 80°C, černý 95°C. Nepřekračujte dobu louhování (zelený 2-3 min, černý 3-5 min). Jinak bude hořký.

49. 🥗 Zálivka se neodděluje

Přidejte do vinaigrety trochu hořčice nebo medu – působí jako emulgátor. Před použitím vždy protřepejte. Nebo použijte ponorný mixér.

50. 🍞 Domácí strouhanka nejlepší

Starý chléb nakrájejte a osušte v troubě na 120°C 15 minut. Pak rozdrobte v mixéru nebo strouhadle. Strouhanka vydrží měsíce.

51. 🍝 Omáčka drží na těstovinách

Schovejte šálek vody z těstovin před slijením. Přidejte ji k omáčce – škrob pomůže omáčce se lepit na těstoviny. Nikdy neoplachujte těstoviny!

52. 🧁 Muffiny bez přeběhnutí

Plňte košíčky pouze do 2/3. Trouba musí být předehřátá. První 5 minut pečte na vysoké teplotě (220°C), pak snižte na 180°C.

53. 🥚 Míchaná vejce jako z hotelu

Přidejte lžičku zakysané smetany nebo másla. Míchejte na mírném ohni a sundejte těsně před dohotovením – budou krémová, ne gumová.

54. 🥑 Zralé avokádo za den

Zabalte tvrdé avokádo do novin s banánem nebo jablkem. Ethylen z ovoce urychlí zrání. Za 24 hodin bude dokonale měkké.

55. 🍲 Polévka příliš řídká

Rozmixujte část polévky s vařenými bramborami nebo zeleninou a vraťte zpět. Nebo přidejte jíšku z mouky a másla. Pomůže i instant kaše.

56. 🍪 Brownie s křupavou krustou

Přidejte do těsta extra žloutek a šlehejte cukr s vejci 5 minut, dokud směs neztloustne. Křupavá krusta se vytvoří sama při pečení.

57. 🥩 Maso rychleji rozmrazit

Položte maso mezi dva hliníkové plechy nebo hrnce. Hliník vede teplo a maso rozmrzne 5x rychleji. Nikdy nepoužívejte horkou vodu!

58. 🌮 Tortilly nepraskají

Před plněním tortilly zahřejte na pánvi nebo 10 sekund v mikrovlnce zabalené ve vlhké utěrce. Budou pružné a nepřetrhnou se.

59. 🍋 Citron vydá více šťávy II

Před lisováním propíchejte citron vidličkou na několika místech a dejte na 10 sekund do mikrovlnky. Získáte téměř dvojnásobek šťávy.

60. 🥔 Bramborová kaše nadýchaná

Přidejte teplé (ne studené!) mléko a máslo. Šlehejte ručně nebo mixérem na nízké otáčky max. 30 sekund – jinak bude lepkavá.

61. 🍫 Čokoláda se nespálí

Tavte čokoládu ve vodní lázni, ne přímo na plotýnce. Miska nesmí být ponořená ve vodě. Nebo použijte mikrovlnku po 20 sekundách.

62. 🥖 Tvrdý chléb jako nový

Postříkejte chléb vodou, zabalte do alobalu a dejte na 10 minut do trouby na 180°C. Bude měkký a čerstvý jako z pekárny.

63. 🍗 Kuře se zlatou kůrkou

Před pečením potřete kuře máslem smíchaným se solí a paprikou. Posledních 10 minut zvyšte teplotu na 220°C pro křupavou kůrku.

64. 🧀 Sýr se nelepí na nůž

Namočte nůž do horké vody před krájením měkkého sýra. Po každém řezu nůž otřete. Sýr se bude krásně krájet, ne lepit.

65. 🥞 Lívance stejně velké

Těsto nalijte z odměrky nebo ze starého kečupového dávkovače. Všechny lívance budou mít stejnou velikost a budou se péct rovnoměrně.

66. 🍅 Rajská omáčka méně kyselá

Přidejte lžičku cukru nebo nastrouhanou mrkev. Kyselost se neutralizuje a chuť bude vyvážená. Pomůže i špetka sody (pozor, pění!).

67. 🥚 Vejce na tvrdo snadno oloupat

Přidejte do vody lžíci octa nebo sody. Po uvaření dejte vejce do ledové vody na 5 minut. Skořápka půjde dolů jako po másle.

68. 🍰 Piškotový korpus vyšší

Žloutky šlehejte s cukrem 5 minut, sníh ušlehejte dotuha. Mouku vmíchejte opatrně shora dolů. Netřeste formou, nevypouští se vzduch!

69. 🌶️ Chilli méně pálivé

Odstraňte semínka a bílé příčky – tam je nejvíc kapsaicinu. Nebo papriku namočte na 30 minut do mléka před použitím.

70. 🍪 Cookies měkké uvnitř

Vytáhněte sušenky z trouby, když jsou ještě lehce měkké uprostřed. Dotvrdnou na plechu. Přepečené sušenky jsou suché a tvrdé.

71. 🥩 Grilované maso šťavnaté

Nikdy nepíchejte maso vidličkou při grilování – šťávy vytečou. Otáčejte kleštěmi. Po usmažení nechte 5-10 minut odpočinout.

72. 🥖 Bagety jako čerstvé

Postříkejte bagetu vodou, zabalte do alobalu a zahřejte 5 minut na 180°C. Kůrka bude křupavá a střídka měkká.

73. 🍓 Jahody nakrájet rychle

Propíchněte jahodu brčkem zespodu – stopka vypadne. Nebo použijte zubní nit na překrájení – jahody budou dokonale rovné.

74. 🧈 Máslo rychle změknout

Zahřejte sklenici horkou vodou, vylijte a přikryjte jí studené máslo. Za 5 minut bude dokonale měkké na mazání i pečení.

75. 🥔 Hranolky jako z fastfoodu

Nakrájené brambory namočte na 30 minut do studené vody, pak osušte. Smažte dvakrát – první na 160°C, druhý na 190°C. Budou křupavé!

76. 🍝 Lasagne bez vodnatosti

Omáčku uvařte hustší než obvykle – v troubě se ještě ředí. Po upečení nechte lasagne 15 minut odpočinout před krájením.

77. 🧄 Česnek snadno oloupat

Stroužky česneku dejte do uzavřené nádoby a protřepejte 20 sekund. Slupky se sloupnou samy. Nebo stroužek přimáčkněte plochou stranou nože.

78. 🍰 Šlehačka neztekutí

Přidejte lžičku želatiny nebo ztužovače. Šlehejte studenou šlehačku ve studené misce. Vydrží pevná i druhý den na dortu.

79. 🥩 Marinády lépe vsakují

Maso naklepejte nebo napíchejte vidličkou před marinováním. Marinujte v uzavřeném sáčku – mariná da bude v kontaktu s celým povrchem.

80. 🍞 Sendviče nenamáčejí

Chléb potřete tenkou vrstvou másla i na straně s náplní – vytvoří bariéru proti vlhkosti. Nebo dejte list salátu mezi chléb a rajče.

81. 🧁 Cupcakes s náplní

Upečené cupcaky propíchněte uprostřed a vstříkněte náplň cukrářským sáčkem. Nebo vydlabejte lžičkou a naplňte džemem či krémem.

82. 🥗 Salát se nenamáčí

Zálivku přidejte těsně před podáváním. Nebo ji dejte na dno misky a salát navrch – při míchání se rovnoměrně rozloží.

83. 🍕 Zbytková pizza křupavá

Ohřejte pizzu na pánvi na středním plameni 3-4 minuty. Spodek bude křupavý a sýr roztavený. Mikrovlnka ji udělá gumovou!

84. 🥚 Omeleta nadýchaná

Přidejte lžíci vody na každé vejce a šlehejte 30 sekund. Nebo oddělte bílky, ušlehejte je a vmíchejte do žloutků. Bude jako obláček!

85. 🍫 Čokoládová poleva lesklá

Do rozpuštěné čokolády přidejte lžíci oleje nebo másla. Poleva bude krásně lesklá a nebude praskat. Nalijte na studený korpus.

86. 🥔 Pečené brambory křupavé

Brambory po nakrájení vařte 5 minut, slijte a protřepejte v hrnci – povrch se zdrsní. Pak pečte s olejem na 220°C – budou extra křupavé.

87. 🍰 Dort se nepřilepí k formě

Formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo kakeem. Dno vyložte pečicím papírem. Korpus půjde ven bez poškození.

88. 🌽 Kukuřice sladší

Přidejte do vařící vody lžíci cukru a trochu mléka. Kukuřice bude sladší a šťavnatější. Nepřesolujte – sůl ji tvrdne.

89. 🥩 Mleté maso šťavnaté

Přidejte do masa nastrouhanou cibuli, stroužku nebo namočený rohlík. Maso bude šťavnější a měkčí. Nemačkejte karbanátky při smažení!

90. 🍪 Linecké těsto se nerozdrobí

Těsto před válením nechte 30 minut v lednici. Válíte mezi dvěma pečicími papíry – nebude se lepit. Studené těsto se lépe zpracovává.

91. 🥖 Domácí chléb voňavější

Přidejte do těsta lžíci medu nebo sladového extraktu. Chléb bude voňavější, kůrka tmavší a vydrží déle měkký.

92. 🍝 Špagety se nelepí

Vařte v hodně vodě (1 litr na 100g). Občas zamíchejte. Nikdy nepřidávejte olej do vody – omáčka se pak nebude držet na těstovinách!

93. 🥚 Vaječná pomazánka krémová

Žloutky rozmačkejte vidličkou s hořčicí a majonézou, bílky nakrájejte nadrobno. Přidejte trochu zakysané smetany – bude krémovější.

94. 🍰 Řezy se lépe krájí

Zákusky a řezy krájejte studeným nožem namočeným v horké vodě. Po každém řezu nůž otřete a opláchněte. Řezy budou dokonalé.

95. 🥓 Slanina nepřipaluje

Začněte na studeném – slanina se pomalu rozpustí a tuk ji bude mazat. Nebo ji položte na pečicí papír do studené trouby a pak zapněte.

96. 🍋 Citronová kůra snadno

Citron dejte na 10 sekund do mikrovlnky – kůra se bude lépe strouhat. Nebo použijte struhadlo na jemné sýry. Nestrouhejte bílou část – je hořká.

97. 🥔 Bramborové placky křupavé

Nastrouhaná brambory důkladně vyždímejte v utěrce – odstraňte maximum vody. Smažte na rozpáleném oleji. Budou zlaté a křupavé.

98. 🍰 Dort rovný na talíři

Na talíř dejte kapku krému nebo medu před položením korpusu – dort se nebude posouvat při zdobení. Nebo použijte protiskluzovou podložku.

99. 🥗 Bylinky déle čerstvé

Bylinky dejte do sklenice s vodou jako květiny a přikryjte sáčkem. V lednici vydrží týden. Nebo je zamrazte v kostk ách ledu s olejem.

100. 🍗 Kuře šťavnaté uvnitř

Před pečením vložte do kuřete půlku citronu a pár stroužků česneku. Pečte prsíčky dolů prvních 30 minut – šťávy proniknou do masa.