Bramboráky se zelím recept

Bramboráky se zelím recept
Bramboráky se zelím recept


Recept na klasické bramboráky které jsou navíc ještě obohacené o zelí. Chuťové spojení kysaného zelí a brambor je dokonalé a chuťově výrazné. Menší bramboráčky se podle některých receptů dokonce podávají i jako příloha k jídlu, například místo klasických vařených brambor.

Ingredience:

  • 500 g brambor

  • 250 g pokrájeného kysaného zelí

  • 2 vejce

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 5 stroužků prolisovaného česneku

  • 1 lžička soli

  • pepř

  • 1 lžíce majoránky

  • 1 lžíce hladké mouky

  • olej

Postup:

  • 500 g brambor nastrouháme na struhadle najemno, vymačkáme vodu kterou brambory pustí a tu slijeme. 
    Mačkání brambor škrob
  • K bramborám přidáme 250 g překrájeného kysaného zelí, 2 vejce, 1/2 lžičky celého kmínu, 5 stroužků prolisovaného česneku, necelou lžičku soli, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci hladké mouky a trochu pepře. Směs důkladně promícháme.Směs na bramboráky se zelím
  • Smažíme na pánvi na oleji z jedné a poté i z druhé strany aby byly bramboráky pěkně osmažené a křupavé.
    Smažení bramboráků

Tipy:

Čím více nahrubo brambory nastrouháme, tím křupavější budou. Nahrubo pro křupavé bramboráky, najemno pro jemnější strukturu.

Pokud by bylo kysané zelí příliš kyselé, tak ho můžeme před přidáním do těsta propláchnout ve vodě a nechat okapat.

Bramboráky dáváme po usmažení na ubrousek aby vsákl přebytečný tuk.

Video receptu