Pokud Vám chutnají čerstvé fazolové lusky, tak vyzkoušejte omáčku z fazolek se smetanou a koprem, kterou při servírování dozdobíme ještě uvařeným vejcem. Podáváme s vařeným bramborem.
Ingredience:
450 g fazolových lusků
máslo
1 lžíce hladké mouky
450 ml vývaru (kuřecí, zeleninový…)
pepř
1 lžíce krájeného kopru
200 g smetany ke šlehání 33%
sůl
1 lžíce cukr krystal
1 lžíce octa (klasický 8%)
PŘÍLOHA: vařené brambory, vejce
Postup:
- Omyté a očištěné fazolové lusky překrájíme na menší kousky.
- V hrnci na rozpuštěném másle 1 minutu osmažíme lžíci hladké mouky, tak zvanou světlou jíšku.
- Poté ihned zalijeme vývarem, přidáme nakrájené fazolky, opepříme a přivedeme k varu. Fazolky vaříme doměkka.
- Když jsou fazolky měkké, tak přidáme 1 lžíci nakrájeného kopru, smetanu ke šlehání, 1 lžíci cukru krystal, 1 lžíci octa, popřípadě omáčku dosolíme a vaříme ještě 3 minuty. Poté ihned podáváme s vařeným bramborem a vejcem.
Tipy:
Množství cukru a octa je v receptu pouze přibližné, protože každý má rád polévku jinak kyselou a sladkou.
Vejce natvrdo vaříme přesně 10 minut.
Video receptuPokud při vaření vajec přidáme do vody trošku soli nebo octa, skořápka nepraskne.