Dobrý a sytý oběd, to jsou masové kuličky z dýňovým zelím a vařenými brambory. Recept trochu náročnější na přípravu ale velice chutný.
DÝŇOVÉ ZELÍ:
700 g dýně Hokaido
1 cibule
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
3/4 lžičky soli
4 – 5 lžic octa 8%
3 lžíce cukru krupice
mletý černý pepř
- MASOVÉ KULIČKY:
500 g vepřového mletého masa
1 menší lžička soli
1 cibule
pepř
1 lžička sladké mleté papriky
3 prolisované stroužky česneku
1 vejce
2 až 3 lžíce strouhanky
- BRAMBORY:
brambory
sůl
Postup:
- Na hrubém struhadle nastrouháme 700 g dýně Hokaido i se slupkou, ale bez semen.

- Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji.

- Přidáme nastrouhanou dýni, 1/2 lžičky drceného kmínu, 3/4 lžičky soli, 4 – 5 lžic octa 8%, 3 lžíce cukru krupice, mletý černý pepř, trochu vody a dusíme pod poklicí do měkka asi 15 minut.

- Do mísy dáme 500 g mletého vepřového masa, 1 menší lžičku soli, 1 nakrájenou cibuli na drobno, mletý černý pepř, 1 lžičku sladké mleté papriky, 3 prolisované stroužky česneku, 1 vejce, 2 – 3 lžíce strouhanky a vše důkladně promícháme.

- Z připravené směsi vytvarujeme cca 10 kuliček a přendáme na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut.

- Oškrábané nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a podáváme společně s dýňovým zelím a masovými kuličkami.

Tipy:
Doba pečení je pouze přibližná. Protože každá trouba peče trochu jinak.
Dýně Hokaido se nemusí loupat, stačí pouze odstranit z povrchu nečistoty.
Video receptuPři servírování brambory ozdobíme nakrájenou petrželkou.