Staročeská cibulová polévka – hustá a aromatická
Staročeská cibulačka se vaří bez vína a servíruje se s chlebovými krutony. Cibule a koření dodá polévce dostatek chuti i bez vína. Jedná se o klasický staročeský recept, který se vařil hlavně v dřívějších dobách.
Tato staročeská cibulová polévka je důkazem, že i z těch nejobyčejnějších surovin lze vykouzlit vynikající a syté jídlo. Na rozdíl od francouzské verze, která stojí na bílém víně, sází česká cibulačka na poctivý vývar, kmín a majoránku. Základem je velké množství cibule, která se pomalu restuje dozlatova, aby uvolnila svou sladkost a aroma. Polévka je zahuštěná jíškou, což jí dodává na sytosti. Podává se s křupavými chlebovými krutony, které v polévce změknou a nasáknou její chuť. Je to ideální polévka pro zahřátí v chladných dnech.
Proč si zamilujete staročeskou cibulačku
Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to tradiční a poctivá polévka. Za druhé, je levná a dostupná. Za třetí, cibule je velmi zdravá (přírodní antibiotikum). A konečně, je to syté jídlo, které zahřeje.
Co budete potřebovat – suroviny
Ingredience krutony:
2 krajíce chleba
máslo
sůl
1 prolisovaný stroužek česneku
- INGREDIENCE POLÉVKA:
400 g cibule
olej
1 lžíce hladké mouky
750 ml vývaru
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
mletý pepř
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl
Výběr správných surovin
Cibule: Použijte klasickou žlutou cibuli, která má nejlepší chuť po osmažení. Pro jemnější chuť můžete přidat i šalotku. Vývar: Hovězí vývar dodá polévce sílu a barvu, ale zeleninový je také skvělou volbou. Chléb: Starší chléb je na krutony ideální, protože se lépe opéká a je křupavější. Koření: Kmín a majoránka jsou pro českou cibulačku typické.
Postup přípravy krok za krokem
Postup:
- Chleba nakrájíme na kostičky.

- Chleba osmažíme na rozpuštěném másle na pánvi a ke konci přidáme trochu soli a prolisovaný česnek a smažíme už jen půl minuty.

- Nakrájíme 400 g cibule nadrobno.

- Cibuli osmažíme na oleji, ale ne úplně do tmavé barvy.

- Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme 1 bobkový list a 3 nové koření, trochu mletého pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu a od bodu varu vaříme 15 minut.

- Po patnácti minutách vaření polévku popřípadě dosolíme a můžeme podávat společně s krutony.

Užitečné tipy a triky
Tipy:
Někdo přidává do cibulačky ještě sýr. Ne každému ale chuť rozteklého sýra v polévce chutná.
Polévku s chlebovými krutony při servírování posypeme nakrájenou petrželkou.
Do cibulačky někdo přidává i trochu tymiánu. To už je na každém jakou variantu dochucení polévky zvolí.
Klíčové momenty přípravy
Restování cibule: Cibuli restujte pomalu, aby zesklovatěla a lehce zezlátla, ale nespálila se. Spálená cibule by polévku zhořkla. Jíška: Mouku orestujte s cibulí, aby ztratila syrovou chuť a polévku zahustila. Krutony: Krutony přidejte do polévky až těsně před podáváním, aby zůstaly co nejdéle křupavé.
Varianty a vylepšení
- Se sýrem: Posypte polévku strouhaným sýrem a nechte zapéct v troubě (francouzský styl).
- S uzeninou: Přidejte do polévky nakrájenou klobásu nebo slaninu.
- S bramborem: Přidejte na kostičky nakrájené brambory pro sytější verzi.
Video receptu
Video receptuZávěrečné shrnutí
Staročeská cibulová polévka je klasika, která nikdy nezklame. Je to levné, zdravé a chutné jídlo, které vás zahřeje a potěší. Vyzkoušejte tento recept a vraťte se k tradičním chutím našich babiček!