Staročeská cibulačka s krutony recept

Staročeská cibulačka s krutony recept
Staročeská cibulačka s krutony recept


Staročeská cibulová polévka – hustá a aromatická

Staročeská cibulačka se vaří bez vína a servíruje se s chlebovými krutony. Cibule a koření dodá polévce dostatek chuti i bez vína. Jedná se o klasický staročeský recept, který se vařil hlavně v dřívějších dobách.

Tato staročeská cibulová polévka je důkazem, že i z těch nejobyčejnějších surovin lze vykouzlit vynikající a syté jídlo. Na rozdíl od francouzské verze, která stojí na bílém víně, sází česká cibulačka na poctivý vývar, kmín a majoránku. Základem je velké množství cibule, která se pomalu restuje dozlatova, aby uvolnila svou sladkost a aroma. Polévka je zahuštěná jíškou, což jí dodává na sytosti. Podává se s křupavými chlebovými krutony, které v polévce změknou a nasáknou její chuť. Je to ideální polévka pro zahřátí v chladných dnech.

Proč si zamilujete staročeskou cibulačku

Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to tradiční a poctivá polévka. Za druhé, je levná a dostupná. Za třetí, cibule je velmi zdravá (přírodní antibiotikum). A konečně, je to syté jídlo, které zahřeje.

Co budete potřebovat – suroviny

Ingredience krutony:

  • 2 krajíce chleba

  • máslo

  • sůl

  • 1 prolisovaný stroužek česneku

  • INGREDIENCE POLÉVKA:
  • 400 g cibule

  • olej

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 750 ml vývaru

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • mletý pepř

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • sůl

Výběr správných surovin

Cibule: Použijte klasickou žlutou cibuli, která má nejlepší chuť po osmažení. Pro jemnější chuť můžete přidat i šalotku. Vývar: Hovězí vývar dodá polévce sílu a barvu, ale zeleninový je také skvělou volbou. Chléb: Starší chléb je na krutony ideální, protože se lépe opéká a je křupavější. Koření: Kmín a majoránka jsou pro českou cibulačku typické.

Postup přípravy krok za krokem

Postup:

  • Chleba nakrájíme na kostičky.Krájení chleba na krutony
  • Chleba osmažíme na rozpuštěném másle na pánvi a ke konci přidáme trochu soli a prolisovaný česnek a smažíme už jen půl minuty.Chlebové krutony do polévky
  • Nakrájíme 400 g cibule nadrobno.Cibule do cibulové polévky
  • Cibuli osmažíme na oleji, ale ne úplně do tmavé barvy.Základ na cibulovou polévku
  • Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme 1 bobkový list a 3 nové koření, trochu mletého pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu a od bodu varu vaříme 15 minut.Cibulová polévka recept
  • Po patnácti minutách vaření polévku popřípadě dosolíme a můžeme podávat společně s krutony.Cibulačka s krutony recept

Užitečné tipy a triky

Tipy:

Někdo přidává do cibulačky ještě sýr. Ne každému ale chuť rozteklého sýra v polévce chutná.

Polévku s chlebovými krutony při servírování posypeme nakrájenou petrželkou.

Do cibulačky někdo přidává i trochu tymiánu. To už je na každém jakou variantu dochucení polévky zvolí.

Klíčové momenty přípravy

Restování cibule: Cibuli restujte pomalu, aby zesklovatěla a lehce zezlátla, ale nespálila se. Spálená cibule by polévku zhořkla. Jíška: Mouku orestujte s cibulí, aby ztratila syrovou chuť a polévku zahustila. Krutony: Krutony přidejte do polévky až těsně před podáváním, aby zůstaly co nejdéle křupavé.

Varianty a vylepšení

  • Se sýrem: Posypte polévku strouhaným sýrem a nechte zapéct v troubě (francouzský styl).
  • S uzeninou: Přidejte do polévky nakrájenou klobásu nebo slaninu.
  • S bramborem: Přidejte na kostičky nakrájené brambory pro sytější verzi.

Video receptu

Video receptu

Závěrečné shrnutí

Staročeská cibulová polévka je klasika, která nikdy nezklame. Je to levné, zdravé a chutné jídlo, které vás zahřeje a potěší. Vyzkoušejte tento recept a vraťte se k tradičním chutím našich babiček!