Pečený bůček s červeným zelím a šunkovými knedlíky – slavnostní oběd
Recept na lahodný křupavý pečený bůček, podávaný společně s červeným zelím a šunkovými knedlíky. Recept náročnější na přípravu, ale stojí za to. Jídlo ideální na nedělní oběd nebo na hostinu.
Tento recept je opravdovou oslavou české kuchyně. Křupavý pečený bůček s voňavým kmínem, sladkokyselé červené zelí a šťavnaté šunkové knedlíky tvoří dokonalou trojici, která potěší každého milovníka tradičních jídel. Je to slavnostní pokrm, který vyžaduje trochu času a péče, ale výsledek je tak dobrý, že se vám vrátí násobně. Bůček se peče pomalu na cibuli a česneku, až je křupavý a šťavnatý zároveň. Červené zelí připomíná vánoční atmosféru a šunkové knedlíky jsou skvělou alternativou k houskám. Je to ideální jídlo na nedělní oběd nebo rodinnou oslavu.
Proč si zamilujete tento recept
Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to tradiční české jídlo plné chuti. Za druhé, kombinace bůčku, zelí a knedlíků je dokonale vyvážená. Za třetí, je to slavnostní pokrm pro hosty. A konečně, je to poctivá domácí kuchyně.
Co budete potřebovat – suroviny
ZELÍ:
1 větší cibule
olej
1 bobkový list
1 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky celého kmínu
600 g červené kysané zelí
ŠUNKOVÉ KNEDLÍKY:
1 cibule
200 g plátkové šunky
máslo
2 vejce
1 rovná lžička soli
pepř
300 g hrubé mouky
100 g strouhanky
250 ml studené vody
Výběr správných surovin
Bůček: Vyberte kvalitní vepřový bůček s kůží a vrstvou tuku. Kůže při pečení ztvrdne a vytvoří křupavou kůrčičku. Zelí: Červené kysané zelí má krásnou barvu a výraznou chuť. Můžete použít i bílé. Šunka: Kvalitní dušená šunka je základem chutných knedlíků. Mouka: Hrubá mouka je lepší pro knedlíky, protože vytvoří lepší strukturu.
Postup přípravy krok za krokem
ZELÍ:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.

- Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme bobkový list, 1 lžíci třtinového cukru, 1/2 lžičky celého kmínu a ještě minutu restujeme.

- Pak přidáme překrájené kysané zelí bez šťávy. Zelí podléváme vodou a dusíme pod poklicí doměkka.

- Nakonec podle chuti dochutíme solí, octem a cukrem. Vaříme ještě pár minut bez poklice aby se voda vyvařila a zelí se nemuselo zahušťovat.

PEČENÝ BŮČEK:
- Do pekáče dáme nakrájené cibule a česneky, přidáme nakrájený bůček na plátky, podlijeme vodou, bůček osolíme, opepříme a posypeme celým kmínem.

- Bůček pečeme na 200 stupňů bez přikrytí cca 1 hodinu, poté ho otočíme a dopékáme na stejnou teplotu ještě 30 minut. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.

ŠUNKOVÉ KNEDLÍKY:
- Nakrájíme 1 cibuli nadrobno a 200 g plátkové šunky na malé kostičky.

- Cibuli a šunku osmažíme na másle a poté necháme směs vychladnout.

- K vychladlé směsi přidáme 2 vejce, 1 rovnou lžičku soli, mletý pepř, 300 g hrubé mouky, 100 g strouhanky a 250 ml studené vody. Vše promícháme a necháme 15 minut odpočinout.

- Ze směsi tvarujeme ručně knedlíky velikosti 5 cm.

- Knedlíky vaříme ve vodě 20 minut. Hotové knedlíky vyplavou.

- Podáváme společně vařené zelí, knedlíky a pečený bůček.

Užitečné tipy a triky
Tipy:
V receptu můžeme klidně místo červeného zelí použít i kysané zelí bílé.
Poměr surovin v receptu na zelí je přibližný, protože každý má rád přílohové dušené zelí jinak sladké a kyselé.
Knedlíčky se stejným složením ale vytvarované do velikosti vlašského ořechu můžeme použít jako zavářku do polévky.
Klíčové momenty přípravy
Pečení bůčku: Bůček pečte pomalu, aby byl křupavý a šťavnatý. Během pečení ho podlévejte vodou, aby se nevysušil. Zelí: Dochucujte postupně – každý má rád zelí jinak sladké a kyselé. Knedlíky: Nechte těsto odpočinout, aby se mouka nasákla. Knedlíky vaříte pozvolna, aby se nerozpadly.
Video receptu
Video receptuZávěrečné shrnutí
Pečený bůček s červeným zelím a šunkovými knedlíky je slavnostním jídlem, které si zaslouží své místo na vašem stole. Je to poctivá, tradiční česká kuchyně v té nejlepší podobě. Vyzkoušejte tento recept a užijte si dokonalý nedělní oběd!