Bůček s červeným zelím a šunkovými knedlíky recept

Bůček s červeným zelím a šunkovými knedlíky recept
Bůček s červeným zelím a šunkovými knedlíky recept


Pečený bůček s červeným zelím a šunkovými knedlíky – slavnostní oběd

Recept na lahodný křupavý pečený bůček, podávaný společně s červeným zelím a šunkovými knedlíky. Recept náročnější na přípravu, ale stojí za to. Jídlo ideální na nedělní oběd nebo na hostinu.

Tento recept je opravdovou oslavou české kuchyně. Křupavý pečený bůček s voňavým kmínem, sladkokyselé červené zelí a šťavnaté šunkové knedlíky tvoří dokonalou trojici, která potěší každého milovníka tradičních jídel. Je to slavnostní pokrm, který vyžaduje trochu času a péče, ale výsledek je tak dobrý, že se vám vrátí násobně. Bůček se peče pomalu na cibuli a česneku, až je křupavý a šťavnatý zároveň. Červené zelí připomíná vánoční atmosféru a šunkové knedlíky jsou skvělou alternativou k houskám. Je to ideální jídlo na nedělní oběd nebo rodinnou oslavu.

Proč si zamilujete tento recept

Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to tradiční české jídlo plné chuti. Za druhé, kombinace bůčku, zelí a knedlíků je dokonale vyvážená. Za třetí, je to slavnostní pokrm pro hosty. A konečně, je to poctivá domácí kuchyně.

Co budete potřebovat – suroviny

ZELÍ:

  • 1 větší cibule

  • olej

  • 1 bobkový list

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 600 g červené kysané zelí

PEČENÝ BŮČEK:

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 700 g vepřového bůčku

  • sůl

  • pepř

  • celý kmín

ŠUNKOVÉ KNEDLÍKY:

  • 1 cibule

  • 200 g plátkové šunky

  • máslo

  • 2 vejce

  • 1 rovná lžička soli

  • pepř

  • 300 g hrubé mouky

  • 100 g strouhanky

  • 250 ml studené vody

Výběr správných surovin

Bůček: Vyberte kvalitní vepřový bůček s kůží a vrstvou tuku. Kůže při pečení ztvrdne a vytvoří křupavou kůrčičku. Zelí: Červené kysané zelí má krásnou barvu a výraznou chuť. Můžete použít i bílé. Šunka: Kvalitní dušená šunka je základem chutných knedlíků. Mouka: Hrubá mouka je lepší pro knedlíky, protože vytvoří lepší strukturu.

Postup přípravy krok za krokem

ZELÍ:

  • Cibuli nakrájíme nadrobno.Cibule na zelí recept
  • Cibuli osmažíme na oleji. Poté přidáme bobkový list, 1 lžíci třtinového cukru, 1/2 lžičky celého kmínu a ještě minutu restujeme.Cibule restovaná s cukrem recept
  • Pak přidáme překrájené kysané zelí bez šťávy. Zelí podléváme vodou a dusíme pod poklicí doměkka.Dušené přílohové červené zelí recept
  • Nakonec podle chuti dochutíme solí, octem a cukrem. Vaříme ještě pár minut bez poklice aby se voda vyvařila a zelí se nemuselo zahušťovat.Kysané přílohové zelí recept

PEČENÝ BŮČEK:

  • Do pekáče dáme nakrájené cibule a česneky, přidáme nakrájený bůček na plátky, podlijeme vodou, bůček osolíme, opepříme a posypeme celým kmínem.Bůček pečený na cibuli recept
  • Bůček pečeme na 200 stupňů bez přikrytí cca 1 hodinu, poté ho otočíme a dopékáme na stejnou teplotu ještě 30 minut. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.Pečený bůček na cibuli a česneku recept

ŠUNKOVÉ KNEDLÍKY:

  • Nakrájíme 1 cibuli nadrobno a 200 g plátkové šunky na malé kostičky.Cibule se šunkou recept
  • Cibuli a šunku osmažíme na másle a poté necháme směs vychladnout.Smažená šunka s cibulí recept
  • K vychladlé směsi přidáme 2 vejce, 1 rovnou lžičku soli, mletý pepř, 300 g hrubé mouky, 100 g strouhanky a 250 ml studené vody. Vše promícháme a necháme 15 minut odpočinout.Směs na knedlíčky se šunkou recept
  • Ze směsi tvarujeme ručně knedlíky velikosti 5 cm.Šunkové knedlíky recept
  • Knedlíky vaříme ve vodě 20 minut. Hotové knedlíky vyplavou.Vařené přílohové knedlíky recept
  • Podáváme společně vařené zelí, knedlíky a pečený bůček.Knedlo vepřo zelo recept

Užitečné tipy a triky

Tipy:

V receptu můžeme klidně místo červeného zelí použít i kysané zelí bílé.

Poměr surovin v receptu na zelí je přibližný, protože každý má rád přílohové dušené zelí jinak sladké a kyselé.

Knedlíčky se stejným složením ale vytvarované do velikosti vlašského ořechu můžeme použít jako zavářku do polévky.

Klíčové momenty přípravy

Pečení bůčku: Bůček pečte pomalu, aby byl křupavý a šťavnatý. Během pečení ho podlévejte vodou, aby se nevysušil. Zelí: Dochucujte postupně – každý má rád zelí jinak sladké a kyselé. Knedlíky: Nechte těsto odpočinout, aby se mouka nasákla. Knedlíky vaříte pozvolna, aby se nerozpadly.

Video receptu

Video receptu

Závěrečné shrnutí

Pečený bůček s červeným zelím a šunkovými knedlíky je slavnostním jídlem, které si zaslouží své místo na vašem stole. Je to poctivá, tradiční česká kuchyně v té nejlepší podobě. Vyzkoušejte tento recept a užijte si dokonalý nedělní oběd!